Jdi na obsah Jdi na menu
 


Canon 550D - amatér s profi úmysly

13. 10. 2011

canon-550d.jpg

Trocha nostalgie

Když jsem si před sedmi lety pořizoval svůj první digitální fotoaparát Nikon 2100, ani jsem netušil jak mě právě tenhle krok přivede k největšímu koníčku, kterému se dnes věnuji. Brzy jsem pochopil princip clony, času a citlivosti snímače (ISO) a začalo mi chybět, že si tyto hodnoty na automatikém fotoaparátu nastavím jen velmi obtížně. Pořídil jsem tedy po čase opět digitální kompakt Canon A700, který kromě jiných nesporných výhod měl oproti stařičkému Nikonu manuální a poloautomatické režimy. Začal jsem fotky publikovat ne web a propadl fotografování ještě mnohem více. Jenže s dalšími a dalšími fotkami jsem nacházel spoustu technických omezení koncepce digi-kompakt a začal jsem vybírat digitální zrcadlovku, která dovoluje fotografovi nejvíce možností. Tehdy byla na trhu amatérská DSLR Canon 400D, která v testech vycházela jako nejlepší volba, ale než jsem se ke koupi opravdu odhodlal přešel vývoj až ke Canonu 550D J

 

Zkušenosti a rady

Dost už historie. Pro fotografy, kteří vybírají digitální zrcadlovku a chtěli by vědět trochu praktických zkušeností chci napsat své poznatky po cca 10000 nafotografovaných snímcích tímto fotoaparátem.

 

Protože už jste asi viděli mojí galerii a víte, že fotografuji převážně faunu, budu své zkušenosti popisovat právě na fotografování zvířat. Na začátek chci ještě uvést dvě pravidla fotografování:

- Šikovnost a představivost fotografa tvoří fotografii více než technické vybavení.

- Z technického vybavení je mnohem více důležitý objektiv než samotné tělo fotoaparátu.

 

18Mpix

Když přišel Canon na trh se snímačem o tak velkéím rozlišení ve formátu APS-C, spousta lidí tvdrila, že běžné objektivy budou vykazovat velkou optickou vadu. Moje zkušenosti jsou přesně opačné. Srovnával jsem kvalitu se snímači o menším rozlišení(Canony  350D, 450D, 500D) a kvalita se zdá být totožná nebo lepší, navíc 18Mpix umožňuje velký výřez z fotografie, což při fotografování zvířat opravdu využijete. Uroveň šumu při vyších ISO je na stejné úrovni jako u mnohem dražšího Canonu 7D, se kterým právě snímač sdílí. Prakticky se dá říct, že ISO 100, 200, 400 a 800 můžete používat bez ztráty výrazného šumu ve fotografiích spatřitelného na monitoru (viz ukázkové fotografie). Samozřejmě, že pokud máme dostatek světla nebudeme používat ISO 800 když to není nutné (více v článku o nastavení fotoaparátu). ISO 1600 považuji za mezní hodnotu pro fotografování s požadavkem nejvyšší kvality u výsledné fotografie. U ISO 1600 je již na monitoru při 100% zvětšení fotografie vidět barevný šum, který je ale stále většinou na akceptovatelné úrovni. Hodnoty ISO 3200, 6400, 12800 používám jen při dokumentačním fotografiích a zvláště u ISO 6400 a 12800 je obrazová kvalita fotografie dost ponížena jasně viditelných barevným šumem.

Snížení hladiny digitálního šumu je hlavní předností Canonu 550D oproti jeho předchůdcům.

 

Rychlost fotoaparátu

Canon 550D dokáže fotografovat rychlostí až 3,5 snímku v plném rozlišení za sekundu. Při fotografování do bezztrátového formátu RAW (viz článek) zvládá ale vyffotografovat v sekvenci pouze 6 snímků. Každý další snímek je při domáčknuté spoušti vyfotografován po cca 1 sekundě, ale zde může hrát svoji roli rychlost použité paměťové karty. Na krajinářskou fotografie je toto nepodstatný údaj, ale pro fotografování zvířat toto považuji za hlavní slabinu fotoaparátu Canon 550D. Pokud totiž budete chtít vyfotografovat např. letící ptáky nebo běžícího psa, budete omezeni na max 6 snímků v řadě při rychlosti, která rovněž není dostatečná. Nejlépe bude když uvede příklad:

Fotografoval jsem v papoušky vlnkované a snažil jsem se zachytit moment kdy papoušek vzlétá. Při kontinuáním snímání po mnoha pokusech byly na většině fotografí sva momenty – papoušek sedí a nevypadá, že vzlétal a papoušek je již na hranici nebo mimo záběr. Prostě 285 milisekund mezi každou fotografií je v ptačí říši příliš. Z tohoto pohledu se zdá být investice do rychlejšího fotoaparátu opodstatněná a v budoucnu i mě povede k výměně tohoto jinak skvělého těla.

 

Ostatní funkce a vlastnosti fotoaparátu

Protože jak jsem již psal je mnohem důležitější bjektiv než tělo fotoaparátu pro výslednou fotografii, uvedu ostatní funkce jen krátce:

 

Měřící body – Canon 550D přejal od svého „většího bráchy“ – (7D) 64 měřících bodů což určitě oceníte při lepším posouzení scény a nastavení clony a času,

 

Display – hlavní výhoda je velikost 3” a rozlišení přes 1Mpix což umožňuje i v terénu docela přesně posoudit vyfotografovanou fotografii a zamezí tak mnohdy nepříjemnému překvapení při nahrátí fotek do počítače. Nový Canon 600D má oproti 550tce výklopný display což vidím jako výhodu pouze při natáčení videa. Rychlost ostření při fotografování bez optického hledáčku je totiž na fotografování zvířat prakticky nepoužitelná.

 

Odolnost – fotoaparát sice nemá plně magnésiové tělo se zvýšenou odolností, ale přesto i při celodenním fotografování v džungly při 95% vlhkosti jsem nepocítil žádný problém.

 

Ostřící body – fotoaparát má 9 ostřících bodů, ale já jako hodně jiných fotografů mám trvale nastaveno ostření na středový bod, který je nejcitlivější.

 

Ergonomie – Tady musím říct, že protože mám velké ruce, potřeboval bych asi větší tělo fotoaparátu, při několikahodinovém fotografování mám roblém umístit malíček (nemám battery grip). Navíc fotografování na výšku není úplně pohodlné, ale již zmíněný battery grip by mohl vše vyřešit.

 

Video – dnešní digitální zrcadlovky nabízí kromě fotografování i možnost nahrávání videa. 550D nabízí několik režimů včetně full HD rozlišení při 25 snímcích za sekundu. Těmto funkcím se zatím moc nevěnuji, takže jestli někdy začnu, napíši samostatný článek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář